Піала в Китаї - це традиційний предмет для чаювання та чайної церемонії . Вона являє собою круглу напівсферичну ємність у якої немає ручки (на відміну від чашки) , і у якої не особливо великий обсяг ( від 25 до 7 0 мл ), що здатне відобразити таїнство і шарм чайних церемоній. У Китаї вважають , що такий маленький посуд буде максимально концентрувати на процесі розпивання правильного чаю або на медитації.
Саме такий обсяг дає можливість пити чаї невеликими ковтками , що дозволяє напою розтікатися по всій порожнині рота і бути максимально відчутним смаковими рецепторами .
Історія чайної піали
Перші чайні піали з'являються вже на початку 1 тис ячеліття до н.е. - тоді їх робили з традиційної гончарної глини та значних розмірів, що було не зовсім зручно і з плином століть вони еволюціонували до сучасного вигляду. З шостого століття в Китаї починають робити порцеляновий посуд і піали з порцеляни дуже швидко стають мегапопулярними і стають атрибутом проведення чайних церемоній.
Традиційний задум чаювання з використанням піал
З технічної та ергономічної точки зору піали є дуже зручними судинами для пиття будь-яких напоїв - їх форма і матеріал дає можливість зручно їх утримувати в руці, швидко мити і краще тримати температуру чаю (який буде повільніше остигати ) що дасть можливість довше насолоджуватися коханим смаком.
Як вибрати гарну піалу для чайної церемонії?
У цьому сенсі ми рекомендуємо звернути увагу на кілька критеріїв : це розмір піали , її зовнішній вигляд і матеріал - все це має Вам підходити і доставляти комфорт, естетичну насолоду та правильність температурного режиму налитого чаю.
Розміри у китайських піал цілком компактні (в середньому 25 - 50 мл , у деяких випадках і до 100 мл) . Підбираючи піали конкретного обсягу, потрібно буде врахувати і обсяг відповідного заварника, щоб його вистачило для всіх піал при одному заварюванні.
Що стосується матеріалу - то це найкраще співвідносити з тим видом чаю, який Ви питимете з піал. Якщо планується розпивати червоний чай або пуери - тоді краще підійдуть глиняні піали (адже такі чаї заварюються окропом) . Для розпивання білих чаїв , зелених або жовтих краще підійде фарфор або тонка кераміка (у цьому випадку температура води для заварювання повинна бути нижче). Для заварювання улунів матеріал піал особливого значення не має.
Що стосується естетичної сторони питання - піали звичайно ж потрібно вибирати в такому стилі і розмальовці щоб вони радували око.
Як правильно доглядати за піалами
Догляд теж відрізняється залежно від того, з якого матеріалу було створено піали. Наприклад, глиняні мають здатність вбирати в себе будь-які запахи (за рахунок їх пористості) - їх бажано регулярно обробляти спеціальним і розчинами. Піали з фарфору не рекомендується мити в дуже гарячій воді - їх поверхня сильно розширюється і може давати мікротріщини, доглядати такі піали краще натуральними і не абразивними миючими засобами.
Наші пили для чаю не тільки зручний елемент чайного посуду, але й атрибут занурення в древню чайну культуру, традиції та міфологію.
Де купити чайну піалу в Україні ? Звичайно ж в інтернет-магазині "Світ чаю" - наш асортимент, сервіс та ціни не залишать Вас байдужими - сміливо заходьте, вибирайте та купуйте. Ми завжди раді гостям!
Доставку здійснюємо у всі регіони та міста: Київ, Дніпро, Львів, Харків, Одесу та інші. Швидко обробляємо заявки та кваліфіковано консультуємо.