Квітучі сакури, легкість, невимушеність та спокій – перші асоціації, які викликає японська чайна церемонія . Ця багатовікова традиція наповнена життєвим укладом країни. До того ж це не просто ритуал, це ціла міні-вистава, якою найчастіше займаються жінки.
У VIII столітті ченці та мандрівники привезли до Країни висхідного сонця сушені зелені пелюстки… Це і був чай. У XII столітті у Китаї почали вирощувати дивовижний напій, але вживати його могли виключно буддисти під час медитацій та проведення релігійних ритуалів. З цих часів і почалася всім відома лихоманка до цього напою, яка не покидає світ і зараз. Чайна церемонія (Японія) щодня проводиться о 13:00 та 18:00 за місцевим часом.
У гонитві за найкращими сортами люди перестали цінувати процес приготування. Як стверджують японці, що в чаювання головне – це обстановка, розмови та дотримання всіх правил. Якщо вам пощастить побувати в Японії, обов'язково потрібно взяти участь у такій традиції.
Головні правила чайної церемонії
- Етикет насамперед. Ви не будете допущені до проведення ритуалу доти, доки інструктор не проведе кілька занять. На них вас навчать трьом рівням уклону, вибирати кераміку, ікебану та кімоно, які вважаються невід'ємною частиною традиції. Також вам розкажуть про важливу роль та історію глиняних чайничків.
- Ніякого цукру та лимона! Якщо ви сподіваєтеся скуштувати традиційний солодкий напій, ви помиляєтеся. На церемонії подають гіркий і терпкий зелений чай із меленого листя, який називається матча. Його заварюють окропом у бамбуковому ковші. Після цього він розливається по чавана (спеціальних чашках) і перемішується дерев'яною тоненькою паличкою.
- Вас навчать усім основним нюансам: як наливати напій, як робити ковтки (врахуйте, що розпиття чаю має вкластися в три з половиною ковтки), доречно при цьому прицмокувати, адже чайні церемонії – це ціле мистецтво.
- До чаю зазвичай подають солодощі (цукерки, пироги з бобової пасти). Не варто розраховувати на великий шматок, адже вам запропонують мініатюрну частину, яку потрібно проткнути бамбуковою паличкою та з'їсти. Це пом'якшить терпкий смак.
- Перед тим, як зайти в чайний будинок, зніміть взуття. Пити напій потрібно сидячи на колінах, при цьому малюнок на філіжанці повинен бути повернутий до господаря. Так ви показуєте свою повагу та визнання.
Чайна церемонія у Японії – дух нації. До неї потрібно ретельно підготуватися, адже цей народ не терпить казусів, все має відбуватися за правилами. Не варто хвилюватися, тому що процес повинен приносити винятково задоволення та насолоду. Чайна церемонія практично нічим не відрізняється від традиційної. Про неї ви зможете більше дізнатися на сайті Teaworld . Миру вам та спокою!