Магазин китайського чаю і посуду

Замовити дзвінок

Хей Ча, або особливий вид чаю

  Широкий асортимент китайського чаю робить вибір справжніх гурманів досить складним. Особливе місце у класифікації чайних сумішей із Китаю займає сорт Хей Ча, який виділяється ступенем своєї ферментації. Методика приготування такого продукту полягає в техніці вологого скиртування та створення середовища «грибкової» ферментації.

Історія виникнення Хей Ча

  Щодо появи такого чайного сорту, то існує ціла легенда, яка розповідає про це. У чайному каравані після того, як пройшов дощ, чай намок, і перестав представляти цінність для купців. Щоб не викидати продукт, вони помістили його до спеціального сховища. Минув рік, і в селі, де йшов караван, людям небуло чого їсти і вони стали вмирати. Тоді купці згадали про зіпсований продукт і роздали його бідним. Але сталося небачене, люди перестали вмирати і зцілилися від багатьох хвороб.
  На сьогоднішній день про те, що таке Хей Ча знає багато справжніх любителів чайних настоїв. Його пресують у щільні брикети, після чого продають. Так суміш займає менше місця під час транспортування. Що стосується кольору, то такий чай насичено-темного кольору, за рахунок листя, яке через тривалі процеси ферментації, дуже темніє.
  Існує понад 5 видів тибетького чаю Хей Ча, які відрізняються по регіонах походження.
Виготовляють такий сорт із чайного листя середнього та великого розміру. За методикою виготовлення, Хей Ча дуже схожий на виробництво Шу Пуерів.

Як виготовляють темний чай

Кожен з видів такого чайного сорту відрізняється своїм неповторним і унікальним смаком, а також характерним ароматом. Все залежить від того, в якому регіоні Китаю росте чагарник. На підсумковий смак від чаю впливають:
  • грунт;
  • клімат;
  • висота чайного дерева;
  • погодні умови;
  • вид чайного куща.
 Щодо технології виготовлення, то вона також трохи відрізняється у кожному конкретному регіоні. Але основні критерії виробництва все ж таки однакові у всіх. Крім того, на смак впливають ще місцеві смакові уподобання певного регіону.
 Для того щоб у чаї почалися необхідні процеси окислення та скиртування, листи окроплюються водою, і в цьому вологому середовищі вони знаходяться протягом тривалого проміжку часу. За цей період у чаї починають з'являтися важливі та такі необхідні гриби, які є основою ферментативних процесів.
Залежно від регіону, в якому виготовляється подібний сорт, вимочені листки можуть просушуватися над димом, а можуть висихати самі по собі.
Що стосується кольору, то він може бути насичено-жовтий, або практично чорний. Присмак завжди солодкуватий, іноді трохи нудотний, з ледь відчутними дерев'яними нотками.
Справжні фахівці радять вживати чай, починаючи з чотирирічної витримки, хоч деяким подобатися і свіжовиготовлений Хей Ча.