Магазин китайського чаю і посуду

Замовити дзвінок

Хіт-парад міфів про китайський чай

З кожним сортом китайського чаю пов'язана своя унікальна легенда або історія. Так, молочний улун має неперевершений аромат, адже його рясно вимочують у молоці, пуер - заривають у землю, щоб він зумів підкорити справжніх поціновувачів чудовими, земляними нотами. До збору елітних чайних сортів допускаються тільки незаймані, а листя для Да Хун Пао – зривають лише мавпи у червоних халатах. Є сорти, які заборонено вивозити на межі Китаю, оскільки вони дають змогу відчути незвичайний ефект чайного сп'яніння.

Правдоподібно? Насправді, це лише міфи, деякі з яких трохи наближені до істини. Давайте розумітися.

Міф 1. Улун вимочується у молоці

  Для експерименту можна взяти будь-яку заварку, вимочити її в молоці, і спробувати просушити її на вікні. В результаті, навколо такого «чаю» кружлятиме безліч мошок, а про чудовий аромат, точно не йтиметься. Китайці, звичайно, майстри своєї справи, але не чарівники. Тому, молоко вони точно не використовують для виробництва чайних сумішей.

Насправді, улун виготовляється за особливою технологією, а незвичайні вершкові нотки досягаються завдяки грі температур при обробці чайного листя.

Міф 2. Пуер закопують у землю

 Пуер справді віддає земляними нотами. Це стосується готового виду такого чаю Шу Пуера. Насправді китайці не зберігають чай у землі. Землистого присмаку він набуває у процесі достатнього складного приготування, під час якого чайні листи пролежують у копицях, накритих тканиною та збризканих водою, що прискорює ферментацію. Після цього сировина перекладається в спеціальні колодязі, в яких обертаються бамбукові листи. У таких сховищах дотримуються певної вологості та температури. Чим більш насиченим земляний аромат, тим молодшим вважається чай. Згодом такий запах слабшає.

Міф 3. Мавпи та незаймана

  Красивий і незвичайний міф, який свідчить, ніби мавпочки, вбрані в червоні халатики, бігають і обривають чайне листя, щоб виробники могли створити знаменитий Да Хун Пао. Червоні халати одягають на мавп, щоб відрізнити їх від звичайних тварин, а десь поруч, на чайних плантаціях трудяться незаймана незвичайна краса, ніжно збираючи кожен листочок, причому, губами.

Дак Хун Пао - і справді, легендарний сорт, який отримав свою другу назву "Червоний Халат", так як у давні часи, напій вилікував від смертельної легенди мати китайського імператора, після чого, він велів накрити чайний кущ тканиною червоного кольору, тим самим, зберігши його від замерзання. Але це також легенда.

Що стосується незайманих, то вони дійсно збирали чайні листи для такого чайного сорту, тільки це було давно в минулому.

Серед великої кількості чайних сортів є ті, які підкорюють своїм божественним смаком та ароматом. Але якщо Ви почуєте про мавп у червоних халатах, або вимочування улуна в молоці – просто усміхніться цим людям у відповідь.