Китайська чайна церемонія відрізняється від російської, японської та англійської. Стверджують, що саме Китай є країною, де зародилася традиція розпивання чайних напоїв. Вже кілька тисячоліть поспіль, китайські ділові наради, дружні посиденьки та офіційні зустрічі супроводжуються свіжим та ароматним чаєм.
Історія чайної церемонії у Китаї
Така особлива китайська традиція зародилася не одне тисячоліття тому. Вперше, розпиття чаю як особливе мистецтво з'явилося в історії в I-II столітті до н.е. З часом формувався та вдосконалився перелік предметів, необхідний щодо такого ритуалу. Після цього визначалися і способи приготування різних чайних сортів.
Починаючи чайну церемонію в Стародавньому Китаї, людині потрібно було подумки очиститися, знайти внутрішню гармонію. Така традиція стала початком того, що в наші дні таку церемонію прийнято проводити у затишному та гарному приміщенні із приємною музикою. 

Посуд для китайської чайної церемонії
Для проведення китайської чайної церемонії використовують набори з кераміки та порцеляни.
Керамічний чайний посуд – найдавніший. Вважається, що найкращими такі вироби роблять у місті Ісін, у Китаї. У цій місцевості видобувають глину, що відрізняється своїми особливими властивостями. Місцеві майстри розробили спеціальну технологію для обробки виробів з такого матеріалу та досягли успіху. Чайники з ісинської глини здатні витримувати високі температури і не пропускають рідину. У всьому світі досі не створено аналогічної технології обробки такого матеріалу. Це забезпечує ісинським виробам особливу популярність та досить високу ціну.
Але навіть звичайний посуд з кераміки має низку переваг:
- збереження температури напою;
- збереження всіх корисних властивостей чаю;
- зберігаючи жар напою всередині посудини, таким виробом неможливо обпектися, взявши його до рук.
Порцеляновий посуд також був винайдений у Китаї. За своїми характеристиками він анітрохи не гірший за керамічний. Його основною перевагою виступає витонченість та крихкість. Він чудово зберігає температурні, смакові та ароматичні властивості напою.
Найбільш якісна і дорога порцеляна виконується в білому кольорі.
Цікаві факти про китайську чайну церемонію
Існує кілька цікавих фактів щодо традиції проведення чайної церемонії в Китаї.
- Пропонуючи старшим людям чашку чаю, Ви цим висловлюєте їм свою повагу. Прийнято запрошувати своїх старших родичів на вихідні до ресторану та пригощати їх ароматним напоєм.
- Наливаючи чашку чаю людям, перед яким Ви завинили, Ви висловлюєте їм своє співчуття і послух.
- На весіллі прийнято, щоб наречений та наречена підносили батькам чай, тим самим висловлюючи їм свою подяку.
- Люди, яких пригощають чаєм, можуть тричі постукати зігнутим вказівним та середніми пальцями по столу, таким чином повідомивши про свою вдячність.
Церемонія чаювання в Китаї – не просто традиція, а справжнє мистецтво, що передається з покоління до покоління та передбачає особливу поведінку та ритуали. Під час неї приділяється велика увага своїм внутрішнім відчуттям та переживанням, а атмосфера, що витає навколо, дозволяє повною мірою насолодитися незвичайним смаком та ароматом неповторного чаю. Придбати все для чайної церемонії Ви можете у магазині Світ Чаю.