Білий чай - рідкісний напій, який має ряд позитивних властивостей, незабутній м'який і приємний аромат і смаки. Унікальний чай виробляється в регіоні Китаю Фудін. Широкий вибір сортів чаю представлений на нашому сайті teaworld.in.ua.
У цій статті ми розглянемо особливості та історію виникнення такого приголомшливого напою.
Історія виникнення білого чаю
Історія виникнення такого напою, як і багатьох інших різновидів чаїв, починається в Стародавньому Китаї. Китай – це єдине місце, де ростуть чайні дерева, які використовуються для виготовлення такого ексклюзивного напою. Провінція Фуцзянь – головний район, у якому такі дерева ростуть у великій кількості через те, що клімат у ньому особливо м'який та сприяє їхньому зростанню.
Власне кажучи, завдяки таким погодним умовам і неповторному грунту, чайне листя набуває особливих смакових властивостей, завдяки яким цінуються по всьому світу. 

Певна частина таких чайних дерев росте на острові Шрі-Ланка.
Спочатку, під білим чаєм, всі передбачали напій, виготовлений з чайного листя дуже світлого відтінку.
Така назва згодом прикріпилася до чаю. Технологія його обробки також особлива. Листя не скручують і не прожарюють на вогні, як це роблять у процесі обробки зеленого чаю. Їх акуратно просушують, зберігаючи цим всі позитивні властивості продукту.
Дебютна згадка про такий напій датується 1554 року. Письменник з Китаю говорить про те, що такі чайні суміші народжуються на сонці, відрізняються високою якістю і не торкнуться полум'ям та димом. Вживання такого напою наповнює людину свіжістю та первозданною чистотою.
Здавна, і до цього дня, такий чай виготовляють із бруньок та листів унікального чайного дерева.
Про походження білого чаю є легенда. Вона говорить, що дуже давно, в китайському селі, жив бідний чоловік. Хоча він і працював, не шкодуючи сил, позбутися бідності йому не виходило. Змарнівшись від непосильної праці, він вирішив піти на гору Таймушань, і попросити про допомогу богиню. На горі чоловік довго читав їй молитви, і через деякий час почув її голос. Богиня розповіла роботягі, що існує унікальне дерево чаю, яке приносить усім достаток. Воно зростало в гірських долинах, де завжди був густий туман і безліч хмар. Селянин забрав це дерево до свого будинку і став трепетно дбати про нього.
Минуло зовсім небагато часу, і він забув про злидні - виготовляючи чаї з ніжних білосніжних листочків, він прославився на всю округу.
Секретні особливості такого напою
За використанням сировини, продукцію можна розділити на дві великі категорії:
- Чай, який виготовляється із бруньок;
- Традиційні суміші з чайного листя.
Збирають сировину навесні, лише протягом кількох днів, коли встановлюється суха та ясна погода. Кожен листочок і брунька відбираються вручну, і лише найкращі кладуть до складу чайної суміші.
У бруньках, які мають красивий зеленувато-сріблястий колір, міститься багато корисних компонентів, якими славиться напій. Збирають їх у той період, коли бруньки максимально набрякли, і абсолютно готові до розкриття.
Щоб зробити один кілограм такого чаю, потрібно зірвати близько 150 000 бруньок.
Але настільки складні вимоги не лише до часу зривання сировини та її приготування, а й до збирачів. Вони повинні мати велику кількість знань, оскільки до такого процесу підпускають далеко не кожного. Робітники не повинні курити, вживати алкоголь, їсти цибулю, часник, прянощі та інші продукти з різким запахом.
На збиральниць, у ролі яких переважно виступають жінки, одягаютьрукавиці і прикривають їм голови,щоб уникнути контакту між шкірою працівників і запашними листами.
Ще в Китаї впевнені, що смак чайного напою залежить від настрою збирача. Власники чайних плантацій дбають про те, щоб працівники виконували роботу у відмінному настрої та не поспішаючи.
Це маленька історія про те, як з'явився білий китайський чай . У будь-якому разі, скуштувати такий напій варто, адже з ним пов'язана така багата історія і так багато праці вкладено у те, щоб його приготувати.